Skip links

Ofte stilte spørsmål

Hvem har bestemt at Christianssand klatreklubb (CKK) skal være pådriver for et stort klatresenter i Kristiansand?

Det ble avgjort med overveldende flertall på CKK sitt ekstraordinære årsmøte 10. januar 2018. Klubben har vært på jakt etter et lokale for klatresenter i mange år. CKK sitt styre skal drive med andre saker for klubbens klatrere enn drift av klatresenter, derfor er det opprettet et eget styre for Kristiansand klatresenter AS (KRKS)

Er det nødvendig å bygge dette senteret når det åpner et klatretilbud på Odderøya?

Ja, klatreklubben bygger Kristiansand klatresenter for å gi gode vilkår for barn og unge som vil drive med klatring. Klubben er garantisten for at det ikke blir for dyrt å drive med klatring. CKK vil alltid være representert i KRKS sitt styre. Klubben ønsker å sette sitt preg på klatresenteret og videreføre det gode og inkluderende miljøet klubben er kjent for. Dette er lettest å få til i et senter klubben selv står bak. Søgne klatreklubb blir også medeier i buldreanlegget i Kristiansand klatresenter på Grim. Dette blir et treffsted for klatreklubbene i Kristiansand og i hele regionen, samtidig som det blir åpent for alle og til stor glede for hele byens befolkning.

Er det marked for to store klatresentere i Kristiansand?

Ja. Det vil bygges opp en mye større klatreinteresse i byen enn det vi har i dag. I følge NKF vokser klatresporten voldsomt i de byene der det bygges klatresenter. Visste du at det ikke fantes sushirestauranter i Kristiansand for 10 år siden? Markedet vokste med tilbudet. Til sammenligning har Trondheim 4 klatresentre sentralt i byen og flere andre i regionen Trøndelag.

På hvilken måte er Kristiansand kommune involvert i klubbens senter?

Kommunen har bevilget 2,9 mill til CKK og Søgne klatreklubb, slik at klubbene kan bygge buldreanlegget som skal lokaliseres i klatresenteret  på Grim. Buldreanlegget kan brukes av alle som besøker klatresenteret. CKK og SKK betaler til gjengjeld ikke noen husleie eller andre kostnader til drift av buldreanlegget. CKK-medlemmer får rabatt på trening og klatring i hele senteret. Klubbene får også en markedsmessig leie av klatresenteret for bruk av buldreanlegget. Klubbene vil bidra, sammen med KRKS, til å skape et levedyktig og trivelig klatresenter. Bevilgningen fra kommunen sørger for at barn og unge får et godt klatretilbud og kommunen får med dette et idrettsanlegg for klatring.

Hvor skal senteret ligge?

Adressen blir Jørgen Moes gate10, det er rett i utkanten av kvadraturen, mellom bryggeriet og jernbanelinjene. Det blir god adkomst for de som reiser kollektivt og med sykkel. Det blir også romslig parkering utenfor.

Hvem bygger selve huset og hvem bygger klatrevegger innvendig?

Det er Banenor som er byggherre. Det er PK Entreprenør fra Søgne som har fått oppdraget med å bygge selve bygget. Walltopia, en av verdens ledende klatreveggbyggere, skal designe, produsere og montere klatre-og buldrevegger i Kristiansand klatresenter.  

Hvor klatrer medlemmer i CKK i dag?

Klubbklatrere vil gjerne klatre ute men nå er det for vått og kaldt. CKK har tilgang på klatreveggen på Aquarama på ettermiddager og kvelder og i helger. Denne veggen eies av kommunen og CKK-medlemmer holder åpent på dugnad. Det er gratis for CKK-medlemmer.  Det er svært populært  på Aquaramaveggen og dermed trangt om plassen. Barne og ungdomsgrupper har lange ventelister. Samsen har drop-in for klatring mandag, onsdag og fredag kl 17 – 21 og lørdag kl 14-18.

Når skal Kristiansand Klatresenter (KRKS) åpne?

Planen er å åpne sommeren 2021. Følg med for nøyaktig åpningsdato. Det blir offisiell åpningsfest i august.

Blir det mye buldring?

Ja! Det blir  ca 70 løpemeter med buldring i to etasjer. Det vil være utfordringer for alle her, både ferske klatrere og konkurranseklatrere. Barn får egne områder til både buldring og tauklatring. Det vil bli hyret inn profesjonelle rutesettere som skal sørge for at det blir ferske buldre og klatreruter hele tiden.

Blir det mange autobelays/automatiske sikringstromler?

Ja det blir det! Vi starter med minst 10 og øker på dersom behovet øker.

Hvor høye og bratte blir klatreveggene?

Den høyeste veggen blir 17 meter, her kan man øve på flertaulengders ruter. Konkurranseveggen blir 15,5 meter høy og får ca 6 meter overheng. Noen vegger blir helt vertikale og byr på fin, lett klatring eller mer teknisk krevende ruter. Kursveggen blir ca 10 meter og ikke så skremmende for ferskinger.

Blir det styrkerom og yogasal?

Ja, det blir et areal på ca 120 m2 til frie vekter, baseløft og run/ride/row. Yogasalen er på ca 70 m2 og kan brukes både til yoga, uttøying og slyngetrening. Her får vi behagelig vannbåren gulvvarme og dempet belysning.

Blir det kurs i klatring?

Ja, både sikringskurs, teknikkurs og andre typer kurs.

Kan man leie utstyr?

Ja det kan man: sele, sko, brems og tau kan leies.

Blir det klatrebutikk?

Ja. Endelig kan du få prøve flere merker med sko og kjøpe klatreutstyr i Kristiansand sentrum.

Blir det kafé?

Nei, men det blir veldig god kaffe! Og bra med sosialområder i hele lokalet. Du kan få kjøpt sunn snacks, drikke og frukt.

Hvordan blir prisene?

Prisener lagt ut nederst på forsiden. Det vil bli veldig god rabatt for CKK-medlemmer og SKK-medlemmer, og det vil også gis rabatt til andre klatreklubber, DnT-medlemmer osv.

Hvordan blir åpningstidene?

I starten vil vi ha litt kortere åpningstider, feks slik:  daglig kl 12 – 22  og til kl 18 på lørdag og søndag.  Disse vil utvides etterhvert som interessen og pågangen til senteret øker.

Kan min klubb/forening/bedrift få en god avtale med Kristiansand klatresenter på Grim?

Ja, vi ønsker å gi klatring til folket! Kontakt Ingunn Trosby, 93003510 eller på mail her: kontakt@krks.no

Kan man ha bursdag i klatresenteret?

Ja, det kan man. Det vil komme informasjon om dette og mulighet for å booke tid når vi nærmer oss åpning av senteret.

Senteret har et langt navn, hva blir kallenavnet?

Forkortelsen KRKS står for Kristiansand klatresenter. KRKS skal uttales kruks. Kruks betyr ” det vanskeligste punktet på en klatrerute”. Så da sees vi på kruks! På kruks skal du få noen utfordringer – og mye mestring.